niedziela, 19 maja 2013

Kurczak w stylu marokańskim

Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej, możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej 
- Część pierwsza fotorelacji

Składniki

  • 6 dużych udek z kurczaka 
  • 2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 średnie cebule drobno posiekane 
  • 1 bardzo mała cytryna lub limonka  pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej) 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej  
  • szczypta szafranu 
  • 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego 
  • posiekana natka kolendry do dekoracji 
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji 
  • oliwa do marynaty i do smażenia 
  • pieprz do smaku

Marynata
Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól  utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę.
Pasta powinna byłć na tyle  gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. 
Udka kurczaka  zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.

Przygotowanie
W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę. 
Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli.. 
Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. 
Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami

Źródło zdjęcia

6 komentarzy:

  1. O pyszne! Aż mi się zatęskniło za Marokiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie więcej przepisów kuchni marokańskiej a na blogu o Arabii Saudyjskiej więcej fotorelacji z Maroka :)

      Usuń
  2. Mmm apetycznie wygląda, i zawsze to coś nowego. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie :)
      Częstuj się do woli :)
      Smacznego

      Usuń
  3. tak sobie patrze na ten przepis i już nie raz robiłąm tak kurczaka, ale nie wiedziałąm że to na marokańską nute..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to typowy przepis markokański :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...