Kurczak w stylu marokańskim

Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej, możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej 
- Część pierwsza fotorelacji

Składniki

  • 6 dużych udek z kurczaka 
  • 2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 średnie cebule drobno posiekane 
  • 1 bardzo mała cytryna lub limonka  pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej) 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej  
  • szczypta szafranu 
  • 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego 
  • posiekana natka kolendry do dekoracji 
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji 
  • oliwa do marynaty i do smażenia 
  • pieprz do smaku

Marynata
Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól  utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę.
Pasta powinna byłć na tyle  gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. 
Udka kurczaka  zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.

Przygotowanie
W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę. 
Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli.. 
Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. 
Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami

Źródło zdjęcia

Komentarze

  1. O pyszne! Aż mi się zatęskniło za Marokiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie więcej przepisów kuchni marokańskiej a na blogu o Arabii Saudyjskiej więcej fotorelacji z Maroka :)

      Usuń
  2. Mmm apetycznie wygląda, i zawsze to coś nowego. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie :)
      Częstuj się do woli :)
      Smacznego

      Usuń
  3. tak sobie patrze na ten przepis i już nie raz robiłąm tak kurczaka, ale nie wiedziałąm że to na marokańską nute..:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: