czwartek, 30 maja 2013

Harira - pożywna zupa marokańska

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu.
Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący.
Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej.

Składniki
  • 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm)
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu (moim zdaniem cynamon w lasce jest bardziej aromatyczny) 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • szczypta szafranu
  • 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula)
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 
  • 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 
  • 1 por pokrojiny w kostkę
  • 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy
  • łyżki oliwy z oliwek  
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • sól i ewentualnie cukier do smaku 

Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami.
Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas o połowę więcej i dopiero na około 40 minut przed końcem gotowania.

Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Następnie odlać wodę w której się moczyła, opłukać zimną wodą, odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować około. 30 minut.

Rozgrzać oliwę na średnim ogniu i mocno podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso będzie mocno zrumienione wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i seler. Kiedy cebula i seler będą już lekko miękkie, dodać imbir, kurkumę, pieprz, cynamon, pieprz
cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty.  
Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory, bulion i ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę.
Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut

Dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 30 minut.  

Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran, natkę z kolendry i pietruszki oraz sok z cytryny. 

Wszystkie składniki zupy powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać 


Żródło

4 komentarze:

  1. jest pyszna! Szczególnie na Jemaa el Fna!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza harira jest na południu Maroka, w małych lokalnych barach, do których niemal nie zaglądają turyści.
      Ani Marrakesz ani Jemaa El Fna nie zrobiły na nas wrażenia, teraz to już głównie centrum turystyczne, choć z pięknymi zabytkami.

      Usuń
  2. Ja bardzo często gotuje harire. To było pierwsze marokańskie danie które nauczyłam się gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zajmuje 2 lokatę w rankingu marokańskich potraw :D
      Pierwszy jest oczywiście tajine

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...