Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney


Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney - składniki

  • 4-5 dużych twardych mango (około 1,5 kg) obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1 duże czerwone chili drobno posiekane  
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane  
  • ewentualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula (jeśli dodajemy cebulę musimy ją najpierw podsmażyć, aż zmięknie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki soli (można odrobinę więcej)
  • 2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
  • 1 szklanka octu winnego (najlepiej sprawdza się jabłkowy)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
        

Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pokrojone w kostkę mango, cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. 
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos  będzie miał gęstą konsystencję. 
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. 
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach. 

Autor zdjęcia Simon Law
 
    

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: