wtorek, 30 kwietnia 2013

Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :)

Składniki
  
  • 4-5 dużych twardych mango (około 1,5 kg) obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1 duże czerwone chili drobno posiekane  
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane  
  • ewentualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula (jeśli dodajemy cebulę musimy ją najpierw podsmażyć, aż zmięknie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki całych nasion gorczycy 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki soli (można odrobinę więcej)
  • 2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru brązowego
  • 1 szklanka octu winnego (najlepiej sprawdza się jabłkowy)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
        

     Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pokrojone w kostkę mango, cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. 
Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę, aż sos  będzie miał gęstą konsystencję. 
Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. 
Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach. 

Autor zdjęcia Simon Law
 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...