Kunafa - ciasto wyśmienite

Składniki 
Ciasto i masa serowa:
  • 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego
  • 220 g masła ghee lub dobrego masła np. Osełka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 250 do 300 g sera ricotta 
  • 1 łyżka oleju
Syrop:
  • 200 g cukru lub szklanka miodu
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • ewentualnie kilkanaście  pokruszonych orzechów lub pistacji  

Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć.

Syrop: cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. 
Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut.
Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło.
Ciasto podzielić na dwie części

Masa serowa: ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy)
Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa.
Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Na gorące ciasto wylać syrop i odstawić na godzinę.


Komentarze

  1. Smakowite rzeczy tu widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo tutejsza kuchnia jest bardzo smaczna, choć ciasta bywają często zbyt słodkie, jak na polskie podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowe tureckie KUNEFE - obrzydlistwo....bleeeeeeeeeee, a mój mąż się tym zajada. Spróbowałam raz i myślałam, że dosłownie rzygnę...Nie wiem jak to coś można jeść. Śmierdzi starym serem i do tego ten ulepek z cukru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kunafę w Egipcie- była wyborna! Zwłaszcza ta, którą kupowałam w cukierni- zdobiona pistacjami, migdałami- cieszyła nie tylko oko ale i podbniebienie! Ale na pewno nie było w niej sera....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam kunafy bez sera - to jeden z podstawowych składników tego ciasta

      Usuń
  5. Wyobrażam sobie jakie to ciacho wyśmienite, tylko kształtów się po nim nabiera równie wyśmienicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam kunafa w Libanie.
    Zajadałam to bez opamiętania.Smakowało wybornie i nie mogłam się powstrzymać,żeby nie jeść.
    To jest pychota.Poezji smaku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: