czwartek, 18 kwietnia 2013

Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

Składniki 
    • 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)
    • 1 łyżka kurkumy
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka goździków
    • 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)
    • 1 łyżka nasion kminku
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny
    • 1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
    • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
      Przygotowanie
      Wymieszać ze sobą wszystkie składniki
      Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu
      Jeśli do przygotowania mieszanki używamy nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw podgrzać na suchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić.
      ps. Jeśli kogoś z Was interesują aktualne ceny artykułów spożywczych w Arabii Saudyjskiej to można to sprawdzić tutaj - na naszym drugim blogu
      Aktualny kurs riala saudyjskiego waha się w przedziale 1 SAR = 0,82 do 0,85 pln








      2 komentarze:

      1. Lubie gotowac, i widze tutaj duzo fajnych przepisow z ktorych chetnie skorzystam:)

        Lubie eksperymentowac w kuchni:)

        OdpowiedzUsuń

      Camelkowe opowieści

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...