środa, 17 kwietnia 2013

Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

Kabsa lub kepsa jest potrawą bardzo popularną i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordanii.
Jest wiele odmian i metod przygotowywania kebsy - poniżej jedna z nich.
Przepis na 4 osoby - w miarach arabskich czyli z dużą "górką" :-)
Sekretem udanej kepsy jest szybkowar i czas, w jakim ją ugotujemy, choć na pewno można bez szybkowaru.

Składniki
  • 4 szklanki ryżu basmati
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 4 kostki maggie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa przyprawy do kepsy (w Arabii Saudyjskiej i w innych krajach arabskich dostępna jako specjalna mieszanka, w Polsce pewnie trudniej o nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw: kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować. Można też dodać odrobinę szafranu)
  • 2-3 łyżki stołowe rodzynek
  • 1/2 ostrej papryki
  • 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy)
  • migdały bez skórki w płatkach lub w połówkach (w polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania, my lubimy duuużo - taką porządną męską garść
  • Kurczak - najlepiej z rożna (szybko i smacznie)

Przygotowanie
Do szybkowara wlać olej
Cebulę i pomidory poszatkować w drobną kostkę, wrzucić na olej najpierw cebulę, a gdy trochę się zarumieni, dodać pomidory. Podsmażać do całkowitego "uduszenia"
Ryż opłukać na sitku
Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do sera
Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami
Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum i z zegarkiem (a najlepiej stoperem) gotujemy kepsę przez 8 minut. bo po 9-10 minutach - ryż będzie rozgotowany, a po 6-7 minutach - surowy.
W tym czasie - podsmażamy na kapce oleju migdały - na małym ogniu i trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią lekko - ściągamy z ognia.

Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością w otwierającego - dlatego o tym piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami.

Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki i do dzioba :-)
Kabsa - autor zdjęcia Jamal Tariq

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...