piątek, 5 kwietnia 2013

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

Składniki: 
  • 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 duży pęczek szpinaku (ok 25 dag lub szpinak mrożony)  lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie szczypta mielonych goździków
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut)
Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir.

Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu zamieszać).
Zmniejszyć ogień  i dodać szpinak lub siekane pomidory  W wersji ze szpinakiem gotować kolejne  3 do 6 minut lub w przypadku wersji z pomidorami ok. 15 minut.


Chana Masala - autor zdjęcia Simon Law
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...