sobota, 2 marca 2013

Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem i kozim serem

Tzatziki to bardzo popularny i lubiany grecki dip podawany najczęściej do dań z grilla, gyrosa, shoarmy, smażonych warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków a także opiekanego pieczywa.

Składniki:
  • 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego
  • 0,4 kg ogórka
  • 2-4 ząbki czosnku (można dodać więcej)
  • 1 bardzo duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie kilka kropli oliwy
  • ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
  • ewentualnie ser kozi  - ok. 50 g
Przygotowanie
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posolić i odstawić na ok. 30 minut
Delikatnie odcisnąć i wylać sok z ogórka.
Do ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek,  ewentualnie ser kozi i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.





6 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne i mogę jeść je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam tez ta wersja najbardziej odpowiada :)

      Usuń
  2. Mniam! Uwielbiam. I tak sobie pomyślałam, że do młodych ziemniaczków w sam raz, a człowiek nigdy nie je, tylko tradycyjnie: ze zsiadłym mlekiem i koperkiem . Pozdrawiam ze słonecznego Torunia! :) Potargasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzatzyki do ziemnaczków? Czemu nie? Tylko trzeba je konsumować "wspólnie i w porozumieniu" - bo się zdrowo czosnkiem zieje:)

      ps. pozdrowienia Joasiu

      Usuń
  3. Doskonałe na lato ale nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem ten dip jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu potraw.
      Jutro chyba wstawię przepis na pierogi, bo mi polskiej kuchni tu brakuje

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...