Smażona ryba z pomidorami i koperkiem

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia.
W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :)
Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej
Wszystkie niezbędne składniki są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia

Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - składniki

  • 700 g filetów rybnych
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
Składniki sosu
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów (modyfikacja wprowadzona przez Olę)  
  • 125 ml bulionu z kurczaka (Ola dodała rosól drobiowo - wołowy)
  • 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku (Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki)
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry (tego składnika nie mieliśmy, więc został zastąpiony szczyptą mielonej kolendry)
  • 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych

Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przygotowanie

Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się  złociste z obu stron. Zajmuje to około  5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią.
Dodajemy obrane ze skórki,  pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty
Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.
Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi
Podajemy z ryżem

Smażona ryba z koperkiem i pomidorami - przepis Ani i Krzyśka z bloga wAzji.pl




Komentarze

  1. Podoba mi sie ten przepis! A skladniki sa dostepne chyba w kazdej szerokosci geograficznej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom wcale nie jest tak prosto z dostępnością i zdroworozsądkowymi cenami poszczególnych produktów.
      Na przykład na Sri Lance bardzo drogi jest czosnek i kurczaki. 1 kg kurczaka to wydatek rzędu 4 USD

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: