wtorek, 26 marca 2013

Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :)
Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej

Składniki
  • 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 
  • 1 łyżka startego imbiru  
  • 1 szklanka i 3-4 łyżki wody  
  • 4 szalotki  
  • 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy 
  • 1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia
  • sól do smaku 
Zmiksować razem na gładką masę wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy,  pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku.
Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody.
Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.
Nie dopuścić do wrzenia 

Podawać do kurczaka 

Zdjęcie pochodzi ze strony DesiFoodBuzz
 


2 komentarze:

  1. dziękuję za link!
    czy te wiórki to mają być suche? czy jakoś namoczone, a może w ogóle świeży kokos zmielony (takie przepisy też widziałam)?

    bardzo chętnie wypróbuję to danie, wiórków mam akurat sporo (nie wiem po co tyle kupiłam...) i z dziką radością poeksperymentuję!

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...