3/04/2013

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem wcale nie są trudne do zrobienia, ale ponieważ często pytacie o przepis więc zamieszczam go na blogu.

Składniki na ciasto (około 50-60 pierogów)
  • 500 g mąki pszennej lub tortowej
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów)
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 jajko rozbełtane
  • 1 łyżeczka soli
Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki i 1 łyżeczkę soli

Składniki na farsz
  • około 1 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie farszu
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanej patelni.
Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli.
Kiedy cebula się przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia

Przygotowanie pierogów ręcznie
Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie
Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając.
Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej i nadal wyrabiamy. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne, zajmuje to około 10-15 minut.
Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką ilość mąki lub wody.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut
Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki.
Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Przygotowanie pierogów w automacie
Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Mąkę zalać wrzącą osoloną wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Dalej postępujemy jak w przypadku wyrabiania ręcznego

Zamrażanie pierogów
Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem

3 komentarze:

  1. 140 pierogów... :D dużo pracy ale efekt zacny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jaka przyjemność jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger