Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies

Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji. Łatwa i szybka do przygotowania, może być traktowana jako danie obiadowe, jednak odradzam w tym przypadku korzystanie z ryżu w torebkach.
Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.)

Składniki (porcaja do 2-3 osób)
  • 1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati 
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana 
  • 3 goździki 
  • 3 ziarna kardamonu 
  • kawałek cynamonu - ok. 2 cm
  • 1 liść laurowy 
  • sól do smaku  
  • 1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody 
  • 2 łyżki masła Ghee
  • opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
Umyć dobrze ryż. Zmielić razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Dodać umyty ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.  Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie i ryż będzie miękki. 

Do dekoracji
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki

orzechy nerkowca i rodzynki po  5-10 sztuk
olej lub mało ghee


Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor. W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli,
Udekorować gotowany ryż cebulką, orzechami nerkowca i rodzynkami. 

Zdjęcie pochodzi ze strony Goodgawker.com

Komentarze

  1. Wyglada bosko, a ze kuchnie indyjska bardzo lubie, to na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu to nawet ja potrafię bosko wyglądać:D
      Ale potrawa jest naprawdę smakowita - bardzo dobrze wspólgra z chatneyem, który Moja Szacowna Małzonka powinna jutro dołączyć do bloga :-DD

      Usuń
  2. Super, super! Pozdrawiam miłośników kuchni indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki :)
    Jutro będzie przepis na Red Coconut Chutney :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: