3/25/2013

Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies

Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji. 
Potrawa jest łatwa i szybka do przygotowania, chociaż odradzam w tym przypadku korzystanie z ryżu w torebkach.
Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali (południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.)

Składniki (porcaja do 2-3 osób)
  • 1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati 
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana 
  • 3 goździki 
  • 3 ziarna kardamonu 
  • kawałek cynamonu - ok. 2 cm
  • 1 liść laurowy 
  • sól do smaku  
  • 1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody 
  • 2 łyżki masła Ghee
  • opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
Umyć dobrze ryż. Zmielić razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Dodać umyty ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.  Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie i ryż będzie miękki. 

Do dekoracji
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki

orzechy nerkowca i rodzynki po  5-10 sztuk
olej lub mało ghee


Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor. W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli,
Udekorować gotowany ryż cebulką, orzechami nerkowca i rodzynkami. 

Zdjęcie pochodzi ze strony Goodgawker.com

4 komentarze:

  1. Wyglada bosko, a ze kuchnie indyjska bardzo lubie, to na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu to nawet ja potrafię bosko wyglądać:D
      Ale potrawa jest naprawdę smakowita - bardzo dobrze wspólgra z chatneyem, który Moja Szacowna Małzonka powinna jutro dołączyć do bloga :-DD

      Usuń
  2. Super, super! Pozdrawiam miłośników kuchni indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki :)
    Jutro będzie przepis na Red Coconut Chutney :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger