3/31/2013

Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami


Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :)
Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. 
Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi.

Składniki
  • 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • 1 bardzo duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże suszone pomidory 
  • olej lub oliwa do smażenia 
  • 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine)
  • 1-2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem:  kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku)
  • sól i pieprz do smaku
Mięso z kurczaka oprószyć  mocno przyprawami i podsmażyć na patelni  (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności)
Posiekać drobno cebulę,  obsmażyć i dodać do mięsa
Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa.
Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), 
W wolnowarze lub tajinie podlać wodą.

Czas gotowania
piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie !
wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High”.
garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika, w razie konieczności podlewać odrobiną wody

W tej wersji nie ma papryki - Oli chciało się iść do sklepu :)

 
Garnek do tajine - misa firmy Granchio, pokrywa przywieziona z Maroka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger