sobota, 6 sierpnia 2016

Barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków

Składniki
  • pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag
  • 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej.
  • 3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 nieduży grzybek suszony
  • około 2,5  litra wody
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie 100 gramów śmietany do zabielenia
Przygotowanie
Obrane i umyte warzywa, grzybek suszony oraz żeberka włożyć do garnka.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru.. 
W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. 
Pokrojoną biała kiełbasę oraz pokrojone mięso z żeberek dodać do wywaru. 
Dodać sok z ogórków i ponownie zagotować. 
Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Barszcz biały - autorka zdjęcia  Magdalena Witek-Jur

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...